Att lacka om ditt fordon kostar väldigt mycket pengar, särskilt om du vill byta färg helt och hållet. Något man kan göra i stället för att lacka om bilen är foliering, eller ”wrapping” som det också kallas. Denna metod är billigare än att lacka om bilen, samtidigt som det har skyddande egenskaper. Det kan nämligen hjälpa till att bevara lacken och skydda mot stenskott på lacken.

Man kan foliera alla typer av fordon, och det finns väldigt många färger att välja mellan. Är du företagare och funderar på att wrappa bilen kan du med fördel använda dig att ditt företags färger, logotyp, kontaktinformation eftersom det är ett billigt och bra sätt att synas på.

Även som privatperson kan du foliera ditt fordon i alla möjliga färger, motiv och så vidare. Dessutom finns det hundratals nyanser.

Majoriteten av bilarna som folierar har en annan färg från början, och man vill helt enkelt skifta denna nyans till något som känns fräscht och som passar ens stil. Det har blivit extremt populärt att använda sig av mattsvarta nyanser när man folierar bilen, det hela startade för några år sedan när superbilar började dyka upp i mattsvarta nyanser. Detta ledda till att folierings trenden satte i gång.

Man också lägga en foliering som är transparent och som då används som ett skydd mot stenskott i stället för att ändra bilens utseende.

Pris för att foliera en bil

Man kan foliera sin bil själv om man vill, dock krävs en del utrustning och kunskap. Majoriteten vänder sig till företag som är specialister på wrapping.

Man kan foliera vissa delar av sin bil för att skapa en annorlunda look, men vill man byta ut färgen helt måste man helfoliera bilen.

Kostanden för en helfoliering beror självklart på vilken bilmodell. Antal dörrar? Kjolpaket? Andra detaljer? Allt detta spelar roll. En ”vanlig” helfoliering kan kosta omkring 20 000 kronor. Mönster och motiv kostar ungefär dubbelt så mycket.